Објавени првите конкурси за грант на новите грант програми на ЕУ 2021-2017, во мартовското издание ма ПРОЕКТОРАТ 77 активни конкурси за грант поддршка


Мартовското издание на ПРОЕКТОРАТ содржи вкупно 77 активни конкурси за грантови, од кои 39 конкурси од различни донаторски програми (IPA II/III, COSME, Horizon 2020/Europe, Erasmus/+, други донаторски агенции, амбасади, регрант програми, итн). 

Во овој преглед има и 24 повици за социјални претпријатија и како и награди/предизвици за иновациите. Ќе може да се видат и 14 повици за мали и средни претпријатија и за стартапи. 

Доколку сакате да се запознаете и подетално со овие повици, бидете дел од бесплатниот онлајн кус семинар на 8 март 2021 од 19:00 -20:30 часот. Пријавување во ZOOМ сесијата овде: 

https://tinyurl.com/grant-kafe-zoom-sesija

​​Другите сервиси на ПроЕфект за развој и спроведување предлог проекти (експертско пишување на проекти и Обуки за подготовка на предлог проекти за грант поддршка) можете да ја видите на крајот на овој преглед! 

Ова е актуелната листа со повици за доделување грантови во рамките на овој преглед:

1. Повик: Советот на Европа објавува повик за грантови „Поддршка за локални самоуправи и/или граѓански организации за борба против говор на омраза“ (Рок: 6/03/2021) https://tinyurl.com/1h1g9md7

2. Повик: EKOenergy – Проекти за соларна и енергија на ватерот во земјите во развој (Рок: 7/03/2021) https://www.ekoenergy.org/call-for-climate-projects-january-2021/

3. Повик: USAID во MK, Нова програма за развој на филантропијата во Мк, Partnerships for Giving Activity (Рок: 8/03/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=331046

4.  Повик на Француското министерство за Европа и надворешни работи за младински проекти VII (Рок: 10/03/2021) http://bit.ly/3nVVlim

5. Повик: Wellcome Trust повик за аплицирање во Фондот за отворено истражување (Рок: 12/03/2021) 

6. НОВ Повик: World Habitat-  награди за решенија за тековните проблеми со домувањето со кои се соочуваат земјите ширум светот- (Рок: 15/03/ 2021) https://world-habitat.org/world-habitat-awards/how-to-enter/

7. Повик: Wellcome Trust повик за аплицирање за колаборативни акции во науката (Рок: 16/03/2021) 

​​

8.НОВ Повик: Организација за храна и земјоделство на Обединетите нации – Меѓународна награда за иновации за одржлива храна и земјоделство (Рок: 19/03/ 2021)  

9.НОВ Повик: Обединети нации – Иновации за унапредување на Целите за одржлив развој (SDGs) (Рок: 26/03/ 2021) https://stiforum4sdgs.globalinnovationexchange.org/

10.НОВ Повик: Фондација BBVA – Награди за зачувување на биолошката разновидност (Рок: 31/03/ 2021) https://www.biophilia-fbbva.es/en/premios/16th-edition-biodiversity-conservation-awards

11. НОВ Повик: Мама Кеш – Права на земјиште и ресурси за жени (Рок: 31/03/ 2021) https://www.mamacash.org/en/apply-for-a-grant-1

12. НОВ Повик: What Design Can Do – Предизвик – без отпад  (Рок: 1/04/ 2021) https://nowaste.whatdesigncando.com/about/

​​

13. НОВ Повик: Фонд SUEZ инцијативи за вода, канализација и управување со отпад (Рок: 30/04/ 2021) https://www.fondation-suez.com/en/

14. НОВ Повик: Womens World Summit Foundation – Награда за креативност на жените во руралниот живот 2021 година –  (Рок: 30/04/ 2021) https://www.woman.ch/wp-content/uploads/2020/09/2021-nomination-form-en.pdf

15. НОВ Повик: Trust for Mutual Understanding – Еколошка соработка на САД со партнери во Европа, Балтичките држави, Централна Азија, Монголија и Русија (Рок: 1/05/ 2021) http://www.tmuny.org/applicants/#Information

16.НОВ Повик: World Food Prize Foundation- Светска награда за храна 2021 година (Рок: 1/05/ 2021) https://www.worldfoodprize.org/en/nominations/the_world_food_prize/the_world_food_prize_nomination/

17. НОВ Повик: Награда за одржливост на Зајед (Рок: 6/05/ 2021) https://zayedsustainabilityprize.com/en

18. Фондација Ехага распишува  повик за грантови за промовирање на човековото здравје (Рок: 20/05/2021) http://www.ekhagastiftelsen.se/eng/ansokan.shtml

​​​​

19. НОВ Повик: Фондација Алстом – Проектна поддршка за невладини организации (Рок: 4/06/ 2021)  https://www.foundation.alstom.com/submit-project

20.  Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Владеење на правото и отчетност, Граѓанско учество, Сајбербезбедност и дезинформации, Развој на млади и Зајакнување на жени, Заштита на животната средина) (Рок: 01/06/2021)  https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330579

21. Нов Повик: Акцелераторска програма на GlobalGiving: Покана за Непрофитни организации да остварат успех за краудфиндинг (донации на помали износи од поголем број на поединци) (Рок:16/07/2021) https://www.globalgiving.org/accelerator/

22. Нов Повик: Фондација за третиот милениум – Програма за одржливост (Рок:30/07/2021)  

23. Нов Повик: Club300 Foundation – Грантови за заштита на птици (Рок:30/07/2021) https://www.club300.se/club300/birdprotection/

​​

24.  Повик: Амбасада на САД: Програма за мали грантови (Претприемништво и иновации; културата и уметноста; Разновидност и зајакнување на младите и на маргинализраните заедници; Демократски процеси и вредности; Зајакнување на отпорноста против дезинформации; Заштита на животната средина; и евроатланска интеграција (Рок: 30/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330565  

​​

​25. ​​​Програма за мали грантови за јавна дипломатија за непрофитни организации на Канцеларијата за јавни работи  при мисијата на САД во НАТО (САД-НАТО) (31/07/2021) https://www.grants.gov/web/grants/view-opportunity.html?oppId=330518

​​

26. БТД: Поддршка на „Западен Балкан 6“ за зајакнување на слободата на медиумите и борба против домашно и родово насилство (Рок: 15/10/2021) 

​​

27. Invivo Quest: Програмата за иновации InVivo за забрзување на технолошките и еколошките транзиции во АгФуд за надминување на предизвиците на климатските промени додека го хранат светот! (Рок: Отворен) https://www.invivoquesteurotour2020-2021.com/

​​​​

28. The National Geographic Society неколку конкурси- КОВИД-19 Фонд за далечинско учење за итни случаи за едукатори (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​​​

29. The National Geographic Society неколку конкурси- – Фонд за итни случаи КОВИД-19 за новинари (Рок: отворен) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/

​​​​

​30. OTF Повик за апликации за Фондот за прототип на заедницата (Рок: отворен) https://www.opentech.fund/funds/community-prototype-fund/

​​​​​

31. CIVICA Mobilitas 3: Повик за мали грантови (Рок: отворен до 30. јуни 2022) https://civicamobilitas.mk/povici/cm-mak-02/

32. Повик – Hate Speech International: за медиумски професионалци со проекти за истражување на говор на омраза, криминал од омраза и / или екстремизам (отворен) https://www.hate-speech.org/about/grants/

​​​​​

33. Повик на Јапонска амбсада во Скопје за активистички и проекти за безбедност на луѓето ( Grass Roots and Human Security Projects (GGP)) (Рок: отворен) https://www.at.emb-japan.go.jp/mk/en/40_bilateral/020_ggp/021_ggpintroduction.html

​​​​

34. Повик – предлог проекти на ЕЕД (The European Endowment for Democracy)

(Рок: Отворен) https://goo.gl/spQWLR

​​​​

​35. Повик: BCSDN Повик за предлог проекти за грантови за адхок поддршка (Рок: Отворен до 30 јуни 2021) http://www.balkancsd.net/bcsdn-announces-a-call-for-proposals-for-ad-hoc-support-grants-2/

​​​​

Програмата Еразмус+ на ЕУ поддржува проекти, партнерства и настани во областа на образованието, обука, млади и спортот, ги има следните отворени повици:

1. Еразмус+ Акредитација во областа на младите (Рок: 31/12/2021) https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/calls/2020-erasmus-accreditation-youth

Повеќе на следниот линк: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Дополнително 3 грант конкурси за поднесување предлог проекти кои е отворени во рамките на Horizon 2020/ Europe-Рамковната програма за истражување и развој на ЕУ, кадеза првпат имаме најава на еден конкурс на новата Хоризон Европа 2021-2017  (За кои ќе Ви треба најaва со EU Login):      

1. Проекти од мал обем на фондот за иновации (Рок: 10/03/2021) https://tinyurl.com/h2020-10-03-2021

​​

2. Проекти за иновативно решение што ќе овозможи следење на сите трговски товарни возови, од сите железнички претпријатија, опфаќајќи ја целата европска мрежа (Рок:21/09/2021 ) 

3. ERC грантови на Хоризонт Европа 2021-27- најава (Рок: 8/04.2021) https://tinyurl.com/erc-grant-horizoneu-8-04-21  

Објавуваме 14 повици за грантови за мали и средни претпријатија и за стартапи, кои се регрант програми на H2020 или на други Европски проекти. Поместуваме и еден предзвик. Ова е листата која е отворена сега за отворени конкурси до март 2021:

1. НОВ ПОВИК: XFACTOR акцелератор Велес, повик за инвестоциска поддршка (Рок: 15/03/ 2021) http://xfacc.mk/aplikacija/

​​2. Нов Повик:  RIMA – втор повик за грант поддршка (Рок:17/03/2021) https://rima-opencall.fundingbox.com/

3. ​Нов Повик:  Better Factory повик – растете го вашиот производствен бизнис (Рок:18/03/2021) 

4. Нов Повик:  TURBLO повик за грант поддршка за истражување за блокчејн технологијата (Рок:19/03/2021) https://www.trublo.eu/apply/.

5. Нов Повик:  Change2Twin – Повик за добивање Ваучер за проценка  за  поддршка на производствените мали и средни претпријатија да станат дигитални шампиони (Рок:19/03/2021) https://change2twin-av-opencall.fundingbox.com

6. Зголемување на иновациите за дијагностика, превента и надгледување на COVID-19 (Рок: 31/3/2021)  http://www.inno4cov19.eu/open-call/

7. Нов Повик:  Грант програма X-Europe – 4 група  (Рок: 31/3/2021)  https://www.xeurope.eu/startups

8. ​Повик: ФИТР – Инструментот за поддршка –  Кофинансирани грантови за технолошки развој за забрзан економски раст.(Рок: 6 април 2021). https://fitr.mk/zabrzan-ekonomski-rast/

9. НОВ ПОВИК: InsuResilience Solutions Fund- 5ти повик за предлог проекти (Рок: 16/04/ 2021) https://www.insuresilience-solutions-fund.org/call-for-proposals

10. Поврзување на точките за ослободување на иативниот потенцијал за дигитална трансформација на европскиот земјоделско-прехранбен сектор (Рок: 28/07/2021)  https://www.smartagrihubs.eu/portal/open-call

11. ​ Најава од ФИТР: Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ (во втор квартал – април-јуни 2021). https://fitr.mk

12. Најава од ФИТР: Инструментот за поддршка – Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации “ (во трет квартал – јули-септември 2021). https://fitr.mk

13. Предизвик: можност за финансирање од Иновативниот производствен центар за соработка и истражувања (Рок: отворен) https://www.imcrc.org/apply-now/

14. WBIF грантови/инвестиции во удели на компании во областите енергија, животна средина, социјала, транспорт, дигитална инфраструктура, како и инфраструктурни проекти за развој на приватниот сектор (Рок:  отворен (за годишни или двогодишни предлог проекти) https://wbif.eu/about/how-apply-wbif-grant

Во делот на поддршки за социјалните претпријатија како и на иновациите приредуваме листа на 24 конкурси за грант поддршка и т.н. предизвици.

​​

1. НОВ Повик: Agropolis Фондација – Награда за трансформативен агроеколошко истражување  (Рок: 15/03/ 2021) https://www.agropolis-fondation.fr/International-Scientific-Prizes

2. НОВ Повик: Panthera – Грантови за истражување и конзервација на дивите мачки 2021 година (Рок: 15/03/ 2021) https://www.panthera.org/#/grants-and-fellowships

3. King Baudouin Foundation — Fonds Ernest Solvay (Рок: 15/03/2021) https://www.kbs-frb.be/en/Activities/Calls/2021/20201201_Solvay_IT

4. НОВ Повик: УНЕСКО – Меѓународна награда за базични науки (Рок: 19/03/ 2021) https://en.unesco.org/news/call-nominations-2021-unesco-russia-mendeleev-international-prize-basic-sciences

5. НОВ Повик: Јапонски меѓународен истражувачки центар за земјоделски науки – Меѓународни награди за млади истражувачи во земјоделството 2021 година (Рок: 22/03/ 2021) https://www.jircas.go.jp/en/young_award/2021

6. НОВ Повик: Martera – Проекти за транснационално истражување и иновации (Рок: 26/03/ 2021) https://www.martera.eu/joint-calls

7. НОВ Повик: Национално географско друштво – Фонд за наука за истражување на Ковид-19 (Рок: 31/03/ 2021) https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/what-we-fund/covid-19-science-fund/

8. НОВ Повик: Halcyon Поддршка за социјални претприемачи во рана фаза (Рок: 9/04/ 2021) https://halcyonhouse.org/incubator/apply

19.USAID – развој на иативни вложувања (DIV). DIV спонзорира развој на иативни вложувања (ДИВ) за идентификување, развој, тестирање и размерување на иативни пристапи во развојот. (Рок: отворен) https://www.usaid.gov/div

20. Глобален фонд за фондации во заедницата (Global Fund for Community Foundation -GFCF прифаќа концепти насочени кон зајакнување и поддршка на приодите за филантропија во заедницата. (Рок: отворен) https://globalfundcommunityfoundations.org/what-we-do/grants/apply-for-a-grant/

21. Вода за сите (Aqua for All) – пристап до вода и санитарии – Има за цел да го олесни одржливиот пристап до вода и санитарии и затоа бара концептни белешки за решенија за предизвиците со вода. (Рок: oтворен) https://aquaforall.org/news/apply-now/

22. Корпоративна фондација ENGIE – Грантови за подобрен пристап до енергија од загрозените заедници. (Рок: отворен) https://fondation-engie.com/soumettre-un-projet/

23. Фондација Soest Third World Group – Проекти за развој од мал обем за вода, земјоделство, аквакултура и други потреби на многу сиромашните. (Рок:отворен) https://www.derdewereldgroepsoest.nl/dwgs25/index.php/project-application.html

​​

​За да бидете поуспешни во добивањето грант поддршка, пријавете се навреме на некој од следните термини на онлајн Обуката за пишување на предлог проекти од ЕУ и други донатори, во организација на ПРОЕФЕКТ кои можете да ги најдете на овој линк: https://forms.gle/F13bGBN6CNTSuqp89

Повеќе информации можете да добиете на www.proefekt.mk. Исто така можете да се јавите во ПРОЕФЕКТ, на мобилен 070 355 095 или да испратите е-мејл на: info@proefekt.mk