МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНИ ПАРАЛЕЛИ БЪЛГАРИЯ – ФРАНЦИЯ

На 11 май 2021 г. от 18:00 часа в читалище „Братство 1869“ гр. Кюстендил ще се проведе класически концерт на цигуларят Божидар Братоев /Монако/ и пианистката Валентина Гюлева – „Музикално-поетични паралели България – Франция“.

В концертната програма са включени произведения на – Стайнов, Владигеров, Черкин, Вазов, Яворов, Дебелянов, Дебюси, Равел, Шосон, Льоклер, Сен-Санс, Бодлер, Верлен, Юго, Маларме и Шение.Божидар Братоев е цигулар и диригент. Роден е в София през 1945 г. Завършва Музикалната гимназия и Българската държавна консерватория. От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Камерния оркестър на Радио и телевизия – Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения.По късно се установява в Монако, където води престижен клавирен квинтет “Про Арте” от Монте-Карло, ръководител е на камерен ансамбъл “АРТИС”, професор в Музикалната академия “Принц Рение Трети” – Монако.

Валентина Гюлева завършва Музикалното училище в Пловдив и Националната музикална академия в София. Специализира в Руската музикална академия. Участва в много концерти, но се изявява и като педагог и в научно-изследователската сфера. Концертира като солов и камерен изпълнител. Публикува научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии.