Йоана: Има нещо много специално в град Кюстендил и страшно много се усеща, че е място – докоснато от Господ! Тук се чувствам на мястото си!

“Има нещо много специално в нашия град. И страшно много се усеща, че наистина е място – докоснато от Господ! Защото има един такъв необикновен мир, едно такова необикновено спокойствие, което се усеща. Кара те да се чувстваш у дома си. И да се чувстваш добре. Става ти топло на душата! Баща ми е човекът на когото подражавам – той е моят идол! “

Йоана Сашова е на 17 години от град Кюстендил. Учи бизнес администрация и се занимава с музика, откакто се помни. Баща й е потомствен музикант и свири на кларинет и флейта.

Финалистката в “Гласът на България“ – Йоана днес ( 9 юни 2020г.) ексклузивно за кореспондент на TV DARTS, разказа за пътя си в телевизионното предаване, какво е научила от Графа, кой е най-важният човек в живота й и защо смята, че Кюстендил е град, докоснат от Господ?

Здравей Йоана! Първо искам да те поздравя за чудесното ти представяне в “Гласът на България“ и за това, че достигна до финала. Ти си изключителна! Много се гордеeм с теб и ще те подкрепяме до края! Първият ми въпрос е:

Очакваше ли, че ще достигнеш до финала на “Гласът на България“ и ще си сред най-добрите изпълнители, в едно от най-популярните музикални шоу програми в България?

Много благодаря за прекрасните думи и за подкрепата! Да ти кажа честно, въобще не съм си мислела, че някога мога да постигна това, което постигнах досега. Може би е известно на повечето хора, които ме познават, че аз не си вярвам много. И така, когато отивах там, даже не очаквах и някой да се обърне. Аз тогава казах на баща ми “ Тате, сега ще отидем, ще си изпея песента и ще се приберем. Каквото стане!“ Аз наистина не очаквах никой да се обърне.

Но ти си толкова талантлива! От колко години се занимаваш с музика?

От колко години – не знам дали мога да кажа точни години, защото АЗ СЕ ЗАНИМАВАМ С МУЗИКА ОТКАКТО СЕ ПОМНЯ, в смисъл от детенце, от съвсем мъничка. Бях може би на 4-5г., когато за първи път в Църквата пях с баща ми. Отделно, че още от бебенце си тананикам някакви неща, още от много малка. Също така и детските песнички, които тате ми пееше, за да ме приспива, после започвах аз да си ги пея.

Всъщност баща ти е музикант, нали така? Има и други музиканти във вашето семейство?!

Да, разбира се! Всички са музиканти, но главно тате се занимава с мен и той е човекът, който ме вдъхновява! И много се радвам, че точно той е моят баща! Защото аз съм горда с него! Той е уникален, изключителен музикант! И той е човекът, на когото подражавам, той е моят идол! Музиката, която прави той е… – просто не знам, трудно намирам думи!

Уникално! И точно той те подкрепя и е до теб през цялото време.

Да, разбира  се!

Гордееш ли се или по-скоро е пречка за теб и кариерата ти, факта, че си от нашия малък град Кюстендил?

Много хубав въпрос! Значи аз искам да ти кажа, че направо си ОБОЖАВАМ КЮСТЕНДИЛ ! Защото, знаеш ли какво, има нещо много специално в нашия град. И страшно много се усеща, че наистина е място – докоснато от Господ ! Защото има един такъв необикновен мир, едно такова необикновено спокойствие, което се усеща. Кара те да се чувстваш у дома си. И да се чувстваш добре. СТАВА ТИ ТОПЛО НА ДУШАТА и съм напълно откровена! Аз когато съм далеч от Кюстендил и се чувствам много, много далеч от вкъщи, независимо къде съм. Може да съм в някой от най-близките градове, но просто все едно ЧАСТ ОТ МЕН ЛИПСВА, РАЗБИРАШ ЛИ! И нямам търпение да се прибера и да усетя, че съм си вкъщи! Просто да си изляза и да знам, че съм си в Кюстендил. ТУК СЕ ЧУВСТВАМ НА МЯСТОТО СИ !

Прекрасни думи за Кюстендил! Радваме се, че млади и талантливи хора като теб, мислят по този начин! Гордеем се с теб! Ще те върна малко към участието ти в “Гласът на България“. Ти каза, че не си очаквала менторите да се обърнат и да те изберат, а как ти избра да си в отбора на Графа и радваш ли се, че попадна точно при него?

О да! Страшно много се радвам!

Разкажи ми малко повече и за него, какъв човек е, какви впечатления си изгради за него?

Ами какво да ти кажа, аз съм му супер голям фен! В момента, в който разбрах, че той ще изнася концерт в Кюстендил – бях първа там! Да си взимам билети, да си уредя места, да вляза вътре, да пея с цяло гърло! И точно така стана – дойде концерта, беше страхотен концерт, цялата зала беше на крака, обаче аз накрая не успях да се снимам с него и ми стана много мъчно, защото всички се редяха, за мен нямаше място и в един момент спряха снимките. Стана ми много тъжно. Но знаех, че скоро след концерта трябваше да са първите кастинги, които бяха предварителните за “Гласът на България“. И това ме накара да се обнадеждя, че все пак, може да се видим някой ден! И то така – взе, че стана. Мале, в момента, в който се обърна и просто онемях, нямам думи!

Да, значи ти си знаела, че ще бъдеш в неговия отбор?!

Да, просто си знаех. Защото аз обожавам неговата музика! Той като човек е просто прекрасен, душата му е една такава – чиста, топла! И енергията, която предава е просто уникална! Усеща се какъв е човека и в музиката, която прави. А неговите творби – те са шедьоври, за мен е забележително това, което той прави! И в смисъл факта, че до вчера бях просто едно момиче, което беше в публиката и се радваше на песните му – просто един фен! А днес, мина минутка, аз не го усетих и аз вече работя с него и сме приятели, и имам подкрепата му, това – той да вярва в мен и да ми помага, и да ми дава съвети!

Научи ли вече нещо от него, предаде ли ти ценни уроци?

Да! Много ценни уроци ми даде, които ще помня цял живот и ще ги ползвам за напред. Страшно съм удовлетворена и съм страшно щастлива от факта, че мога да работя с него, да общувам с него и да ми вярва!

Страхотно е наистина! Как върви подготовката да финала, започнаха ли репетициите?

Утре ни предстои да пътуваме към София за да започнем репетициите за финала. Всъщност трябваше още днес, защото имаме Хореография по програма, обаче аз пропуснах, за да си дойда в Кюстендил, не можах просто да се сдържа!

Ами разбира се, че трябва да си дойдеш в Кюстендил!

Не можах просто!  / смее се / И да се прибера малко тук, да се видя със семейството ми, с приятели, ще си оправя някои неща, взимам си багаж и утре се връщам към София!

Стискаме ти палци, желаем ти успех и сме с теб! За финал ще те попитам, след като тази година не успяхме да отпразнуваме Празника на града – “Кюстендилска пролет“ подобаващо, какво ще пожелаеш на нашите съграждани за предстоящия също така знаков за града –  “Празник на черешата“?

Желая им много здраве, нека Бог винаги да бъде с тях и да бъдат обичани, да дават любов и да си останат винаги такива готини хора, защото ние кюстендилци сме си печени и сме си готини всичките!

И най-вече да си останем там, където се чувстваме най-щастливи – у дома!“