ЗАВЪРШИ ТРИНАДЕСЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „ПАУТАЛИЯ” – 2019!

Музикалният форум се проведе от 28 юни до 30 юни 2019 г. в гр. Кюстендил.  Организатори на събитието са – Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерство на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961” и се провежда под патронажа на кмета на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

Голямата награда на конкурса завоюва Университетски хор „Фолк-джаз формация“ при Нов български университет, гр. София.

Голямата награда в областта на българските народни танци бе присъдена на Танцова формация „Нова генерация” от гр. Кюстендил.

Наградата на Съюза на народните читалища в България бе присъдена на Рангел Маджарски, Гергана Борисова и Адела Харалампиева от гр. Кюстендил.

Специалната награда за автентичен фолклор е за Ансамбъл за изворен фолклор „Бояна” от гр. Костандово и Мъжка фолклорна певческа група „Русалии” от с. Бачево, общ. Разлог.

В категориите индивидуални изпълнители по народно пеене бяха присъдени 3 едногодишни стипендии и три награди – целева финансова подкрепа.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци присъди 2 награди за най-изявени педагози на конкурса – Цветан Цветанов и Асен Асенов от гр. Монтана.

Присъдени бяха и 2 стипендии, осигурени от Музикална къща „Сеньо Артист” за двама индивидуални изпълнители по народно пене, включващи право на професионален аудио запис със съпътстващи авторски и  изпълнителски права.

В тазгодишното издание на конкурса участие взеха над 3000 участници от България, Македония, Сърбия, Германия и др.

В журито на конкурса бяха едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова, почетен гражданин на гр. Кюстендил, доц. д-р Георги Петков – преподавател в НМУ „Л. Пипков” и НБУ гр. София, Стойка Германова – народна певица, солистка на Ансамбъл „Пирин”, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура, гр. Благоевград, Нели Андреева – народна певица и солистка на Ансамбъл „Филип Кутев” и др.

Тазгодишното издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия” – 2019 бе посветено на 150-годишнината на читалище „Братство 1869”.